1 Nisan 2013 Pazartesi

Buluttan nem kaptınız mı?


Son 5 yıldır teknoloji dergilerinde “bulut bilişim” aşağı, “bulut bilişim” yukarı, yazılıp çiziliyor. Ne olduğunu hiç araştırdınız mı? Ben geçen ay bu konuyu enine boyuna araştırdım. Sonunda teknoloji firmaları “bulut bilişim”i önümüze güzel bir teknoloji paketi olarak sunmaya başladılar.

Kişi veya firma olarak bulut bilişimden nasıl faydalanabileceğiniz derhal bilgi işlemcinize sorun. İnanılmaz olanaklar ve tasarruflar sunuyor bulut bilişim. Neler mi?

·        Bundan sonra sunucu (server) yatırımı yapmanıza gerek kalmayabilir. Microsoft, Google, Yahoo, Yandex gibi firmalar ERP programlarınızı barındırmanız için size bulutta kocaman bir yer açmış durumdalar. İnternet olan her yerden ERP programınıza erişip çalışabilirsiniz.

·        Bilgisayarlarınızdaki verileri (metinler, projeler, dosyalar, resimler, filmler…vb) yedeklemek için pahalı yedek hard diskler almanıza gerek yok. Bu iş için de bulutta yer var. Yollayın buluta, ihtiyacınız olduğunda kullanın veya indirin. Böylece diskin kaybolma veya zarar görme risklerinden de kurtulmuş olursunuz.

·        Çalışmakta olduğunuz dosyaları da buluta gönderebilirsiniz. Daha sonrada internet erişimi olan herhangi bir akıllı telefon veya tablet veya bilgisayar üzerinden aynı dosyaya erişim tekrar üzerinde çalışabilirsiniz. Bir dosyaya farklı zamanlarda farklı cihazlardan erişerek projenizi tamamlayabilirsiniz. Üstelik bunu yapmak için dosyayı son çalıştığınız cihaza kaydetmenize gerek yok.

·        Bulut bilişim sayesinde dosyalarınızı iş arkadaşlarınızla paylaşmak da çok kolay. Bulutun kendisi adeta bir santral. Bu yüzden veri trafiği çok hızlı. Bu yüzden video konferans hiç olmadığı kadar akıcı olabiliyor mesela.

·        İşin asıl güzel yanı aldığınız yazılımları da buluta yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. Örneğin Microsoft’un bulut bilişim paketi bunu sağlıyor. Bu paketten aldığınız Office yazılımını istediğiniz cihazda açıp kullanabiliyorsunuz. Ama Office yazılımınız kullandığınız cihaza hiç yüklenmiyor. Yani buluttan çalışıyor. Nasıl, şaşırtıcı değil mi? Bundan sonra aldığınız yazılım da hep sizinle.

·        Yazılım firmalarının yazılımlarının bulut paketlerinden aldıysanız, muhtemelen yazılımı upgrade etmeniz de hem çok kolaylaşacak hem de çok ucuzlayacak. Üstelik yazılım firmaları bulut bilişime dair sürekli yeni teknolojiler geliştiriyor ve bunların bazılarını ücretsiz olarak müşterilerine sunuyorlar.

·        Cihazınız kaybolduğunda ne verileriniz ne de yazılımlarınız kayboluyor.  Hepsi bulutta. Etrafınızda internet, aklınızda şifreniz, önünüzde herhangi bir cihaz varsa işiniz orası artık.

Benim anlattıklarımla yetinmeyin lütfen. Bulut bilişimi siz de araştırın. Şirketinize hız kazandırmak ve maliyetlerinizi düşürmek için buttan nem kapmaya başlamanızda fayda var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder