1 Eylül 2012 Cumartesi

ERP programlarından anlamayan danışman dinozordur

Bildiğiniz gibi şirketler çeşitli alanlarda danışmanlık almaktadırlar. Ben de bir pazarlama ve marka danışmanı olarak gittiğim firmalarda farklı alanlarda danışmanlık hizmeti veren danışmanlarla karşılaşıyorum. Bazıları finans alanında, bazıları muhasebe alanında, bazıları iş güvenliği alanında, bazıları lojistik alanında, bazıları üretim alanında, bazıları belgelendirme (ISO 9000 gibi) alanında danışmanlık hizmeti veriyor. Karşılaştığım bu danışmanlar gerçekten konularının uzmanı ve etkili danışmanlık hizmeti veriyorlar. Ama yaşları 45’in üzerindeki bu danışmanların ERP (kurumsal kaynak planlama) programlarına çok uzak olduklarını görüyorum. Hatta hizmet verdikleri firmanın ERP programı var mı yok mu, bilmiyorlar dahi. Bu programdan veri çekmeyi akıllarına dahi getirmiyorlar.

Özellikle belgelendirme alanında çalışan danışmanların ERP programlarından bihaber olmaları büyük handikap. Çünkü günümüzde her türlü yönetim sisteminin temelinde artık ERP programı yatıyor. Ben danışmanlık vereceğim firmaya, eğer yoksa önce ERP programı aldırıyorum. Bana göre; temel performans kriterleri üzerinden ölçerek bir şirketi yönetmek için ERP şart. Alanında uzman olan bu danışmanların dinazorlaşmaması için bir an önce ERP programları konusunda kendilerini eğitmeleri ve geliştirmeleri gerekir.

Ne de olsa bilmemek değil, öğrenmemek ayıp. Yerli ERP firmalarımızın çok başarılı ve ücretsiz ERP eğitimleri mevcut, dinazorlar bunlara gidebilirler. (Yerli ERP firmalarından bazıları: Mikro, Logo, Netsis, Nebim, Likya, Bilsan, Eta, Link, UyumSoft, AkınSoft, …)    

Not: ERP programı almadan önce size tavsiye ettiğim tüm firmaları çağırın, dinleyin ve teklif alın. Böylece neden ERP almanız gerektiğini daha iyi kavramış olursunuz. Ayrıca firma yapınıza ve işinize en uygun ERP'yi seçmiş olursunuz. Tabii ERP programı almak yetmiyor. Ona doğru ve zamanında giriş yapmazsanız ERP'den doğru veriler ve analizler alamazsınız.  Doğru giriş yapabilmek için de performans kriterlerinizi ve neleri takip etmek istediklerinizi iyi tanımlamanız gerekir. Bu yüzden ERP almadan 2 ay önce bir bilgi işlemci istihdam etmenizi, ona işinizi çok iyi anlatmanızı ve ERP firmalarıyla yaptığınız görüşmelere onu da dahil etmenizi şiddetle öneririm. ERP programı alacağınız firmayı seçerken önce ful paket teklif alın. Daha sonra işinize yaramayacak modülleri çıkartarak yeni bir teklif alın. Böylece şimdi istemediğiniz modülleri ilerde almak isterseniz ne kadar ödemeniz gerektiğini bilebilirsiniz. Aksi durumda ERP firmanıza mahkum olduğunuz için yeni model satın alımınızda yüksek bir fatura çıkarabilirler önünüze. Aldığınız ERP programını şirketinize uyarlamak için firma bir uzman atayacaktır. Bu uzmana da ziyaret ve saat başına bir ödeme yapacaksınız. Bilgi işlemciniz en başından beri bu uzmanla birlikte çalışırsa, ERP programını şirket içinde kullananların soruları ve sorunlarına müdahale için illa bu uzmana ihtiyaç duymazsınız. Bilgi işlemci istihdam etmeden alınan ERP programları verimli kullanılamadığı gibi, yanlış modellemeler ve girişlerden dolayı başa bela bile olabilmektedir. Kendi beceriksizlikleri yüzünden ERP programından verim alamayan firmaların, sürekli ERP programlarını değiştirdiklerine şahit olmuş biri olarak, yukarıdaki tavsiyelerime kulak vermenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder