15 Temmuz 2012 Pazar

Asıl marifet legal çalışarak sürdürülebilir büyüme yakalamak

Günümüzde birçok firma; satışlarının bir kısmını faturasız yapıyor, daha az vergi ve kdv ödemek için naylon fatura temin ediyor, maliyetleri kısmak için sigortasız işçi çalıştırıyor, çalışanlarına verdiği net maaşların altında bildirim yaparak daha az SGK ödemeleri yapıyor, satıcılarına verdiği primleri kayıt dışı tutuyor, türlü muhasebe oyunlarıyla resmi ödemelerini azaltma yoluna gidiyor. Maalesef.

Doğru fizibilite, doğru fiyatlama, verimli çalışma, kurumsallaşma, markalaşma gibi konularda çaba harcamadıkları için yeterince kar elde edemeyen (hatta zarar eden) bu patronlar, devlete ödeyecekleri paradan çalarak zararlarını azaltmaya veya karlarını maksimize etmeye çalışıyorlar. Özellikle KOBİ’lerimizin %90’ı bu bahsettiğim yollardan en az birine başvurarak hayatta kalıyor. E, tabi kafa kurnazlığa çalışınca da; kar üreten, sürdürülebilir büyüme yakalayan bir işletme haline gelmek mümkün olmuyor.

Şirketleriyle ve zenginlikleriyle övünen iş adamlarının çoğu maalesef yukarıda bahsettiğim gibi devleti kandırarak (siz milleti dolandırarak da diyebilirsiniz) bulundukları seviyeye gelmiş durumdalar. Bu patronlar hiçbir zaman “legal” çalıştıklarında başarılı olup olamayacaklarını bilemeyecekler.  

Sayıları az olan ama legal çalışan iş adamları ise “gerçek” başarılarının tadını çıkarıyor. Legal çalışarak da sürdürülebilir büyüme yakalanabileceğini gösteriyorlar. Bazılarını tanıma şansına eriştim. Şirketleri, çalışanları ve kendileri çok huzurlu. Tedarikçileri de müşterileri de onlara iyi davranıyor. Telaş yapmadan rekabetle baş edebiliyorlar.  

Legal çalışmadan ayakta kalan ve sermaye biriktirebilmiş patronlara “bir süreliğine de olsa” legal çalışarak başarıyı yakalamaya çalışmalarını öneriyorum. İş hayatlarından çok daha fazla keyif alacaklarını ve daha huzurlu uyuyacaklarını garanti edebilirim.


Not: Yukarıdaki önerim; ürünlerinde insan sağlığına zararlı malzeme kullanan, iş kanunlarının gerektirdiği önlemleri almadan insanları çalıştıran, tedarikçilerini ve müşterilerini suiistimal eden, rüşvetler vererek rakiplerini alt etmeye çalışan, siyasilerle iş bitiren patronlar için değil. O aşağılıklar içinde bulundukları bok çukurundan gayet memnundurlar ve legal/etik çalışmayı enayilik görürler. Onları kendi pisliklerinin içinde boğulmaya bırakmak en iyisi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder